srijeda, 9. ožujka 2011.

Dukan dijeta osnove

Odlučio sam izgubiti nešto kilograma. Nisam siguran kako, pa sam istraživao po internetu. I pronašao sam nešto što bi bilo baš za mene. To je Dukan dijeta.
Prije nego što počnem sa Dukan dijetom evo mali uvod o njoj:

Dukan dijeta je u osnovi proteinska dijeta bez količinskih ograničenja u kojoj se ugljikohidrati i osobito masti smatraju neprijateljima uspjeha.

Sastoji se od 4 faze:
faze napada
faze gubitka kilograma
faze stabilizacije
faze održavanja

Svaka od navedenih faza ima svoja pravila i ciljeve. Teorija Dukanove dijete je da obroci temeljeni na proteinima smanjuju apetit i prejedanje i na taj način kontroliraju tjelesnu masu.

Danas donosim prve dvije faze:

1. Faza napada
Faza napada je prvi korak cjelokupnog programa koja ovisno o izdržljivosti i traje od 2 do 7 dana. Osnovno je pravilo ove faze unos isključivo proteina iz dozvoljenih izvora i to u količini i vremenu po želji.
U fazi su napada tako dozvoljene neograničene količine malomasne govedine, teletine i zečetine, zatim meso peradi (bez kožice), riba (ali ne konzervirana u ulju ili masnoćama), bjelanjci jajeta (ukoliko se konzumira žutanjak tada valja unos ograničiti na 3-4 tjedno) i nemasni mliječni proizvodi.
S obzirom da je unos masti strogo zabranjen potrebno je upotrijebiti malo mašte pri pripremi i držati se kuhanih obroka ili pripremljenih na grillu. Okus jela može popraviti upotreba raznih začina koji nisu zabranjeni, a njihov se unos čak i potiče. Pravilo neograničenog unosa začina ne vrijedi za sol čiji je unos potrebno kontrolirati.
Budući da obilje proteina može opteretiti bubrege, pravilo je dijete kroz sve faze, a osobito faze koje se temelje na proteinima, unos obilja tekućine – barem 2 l izvorske vode dnevno, a dozvoljene su i male količine dijetalnih gaziranih napitaka te nezaslađeni čaj i kava.
Tjelesna aktivnost nije nužna sastavnica ove faze kao ni cjelokupnog plana mršavljenja.

2. Faza gubitka kilograma
Slijedi faza gubitka kilograma u kojoj je svrha postići prethodno zacrtani gubitak kilograma. Ova se faza temelji na pravilnom izmjenjivanju dana kada se konzumiraju samo proteini kao u fazi napada, s danima u kojima se uz proteine kombinira dozvoljeno povrće. Povrće (sirovo ili kuhano) koje se smije konzumirati uključuje rajčice, krastavce, špinat, brokulu, šparoge, kupus, gljive, celer, tikvice, patlidžan, paprike i zelenu salatu, dok su namirnice bogate škrobom poput krumpira, graška, graha ili leće i dalje zabranjene. Artičoke, mrkva i cikla su dopuštene u ograničenim količinama.
Budući da su masti strogo zabranjene, povrće se smije začiniti sokom limuna, octom i začinima.
Iako osoba na dijeti ima slobodu u izmjeni perioda unosa isključivo proteina s periodima kombiniranja proteina i povrća, dr. Dukan preporučuje cikluse podfaza od 5 dana. Valja računati s prosječnim gubitkom 1-1.5 kg tjelesne mase tjedno.
Kako bi se pratio napredak i motiviralo za dalje, preporuka je tvorca dijete svakodnevno vaganje i to i po nekoliko puta dnevno.
Toliko za danas.

Nema komentara:

Objavi komentar