četvrtak, 10. ožujka 2011.

Dukan dijeta osnove dio drugi

3. Faza stabilizacije
Iduća je faza stabilizacije poznata i kao faza konsolidacije. Cilj je ove faze ''upoznati'' tijelo s novom tjelesnom masom i omogućiti mu da se prilagodi novom stanju. Trajanje faze stabilizacije ovisi o broju izgubljenih kilograma u prethodnim fazama, a računa se na način da se se svakih 0,5 izgubljenih kilograma množi sa 4,5 dana. Tako primjerice faza stabilizacije kod osobe koja je smršavila 10 kilograma traje 90 dana (20 x 4.5).
Faza stabilizacije je manje restriktivna od prethodnih pa su tako uz temeljno pravilo kombiniranja proteina i povrća koje je i dalje na snazi, dozvoljeni mali ''izleti'' u vidu: jedno serviranje voća dnevno (izuzev banana, grožđa, trešanja i orašastih plodova), 2 kriške integralnog kruha dnevno, jedno serviranje (oko 40 g) sira dnevno, 2 serviranja škrobne hrane poput tjestenine, riže ili krumpira tjedno.
Kao nagrada za uspješno mršavljenje u ovoj su fazi dozvoljena dva kompletna neograničena obroka tjedno s time da razmak između njih mora biti barem jedan dan te da nije dozvoljeno ponovno punjenje tanjura. Dozvoljeno je čak i počastiti se vinom i desertom, naravno u umjerenim količinama.
Kao protuteža neograničenim obrocima potrebno je jedan dan jesti isključivo proteine, baš kao i na početku programa.

4. Faza održavanja
Faza održavanja se odnosi na ostatak života gdje je jedino pravilo da je jedan dan u tjednu (po mogućnosti uvijek isti dan) nužno jesti isključivo proteine.

Nedostaci
Demoniziranje određenih namirnica i nutrijenata, osobito masnoća koje imaju brojne važne uloge u organizmu, razlog je zašto je ova dijeta jednolična i manjkava na neophodnim hranjivim tvarima poput složenih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, fitokemikalija.
Dijeta je ujedno, osim proteinima, bogata i zasićenim kiselinama te kolesterolom što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, osobito za zdravlje srca i krvnih žila.
Također, moguće posljedice ovakvog prehrambenog režima su giht, osteoporoza, bolesti bubrega te konstipacija.
Tjelesna aktivnost je nepravedno marginalizirana i zapostavljena što je teško opravdati budući da tjelesna aktivnost leži u osnovi svakog kvalitetnog programa mršavljenja.
Dodatan minus dijete nalazi se u poticanju na neprestano vaganje čak i po nekoliko puta dnevno što može brzo dovesti do opsesije oko i najmanje oscilacije u tjelesnoj masi.

Prednosti
Dijeta potiče postavljanje realnih ciljeva i postupan gubitak kilograma što je u skladu s biokemijom organizma.
Također, dijeta nudi niz preciznih pravila koje je relativno lako slijediti pa je i mogućnost neshvaćanja ili krive interpretacije minimalna.
Dodatna prednost leži u činjenici da nema brojanja kalorija koje inače zna biti vrlo frustrirajuće.

Nema komentara:

Objavi komentar